Verander je Mindset en de rest van je leven volgt

Verander je Mindset en de rest van je leven volgt

Dat klopt! Het veranderen van je mindset kan een krachtige invloed hebben op hoe je je leven ervaart en hoe je met uitdagingen omgaat. Een positieve mindset kan je helpen om veerkrachtiger te zijn, beter om te gaan met stress en een meer vervullend leven te leiden. Hier zijn enkele stappen om je mindset te veranderen en de rest van je leven positief te beïnvloeden:

 

1. Bewustwording: Het begint allemaal met bewustwording van je huidige mindset en de gedachten die je hebt. Merk op wanneer je negatieve gedachten hebt en identificeer welke overtuigingen je welzijn en succes mogelijk belemmeren.

2. Positieve zelfpraat: Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Oefen regelmatig positieve zelfpraat en herinner jezelf eraan dat je in staat bent om uitdagingen te overwinnen en te groeien.

3. Wees dankbaar: Richt je op de positieve aspecten van je leven en wees dankbaar voor wat je hebt. Een dankbare houding kan je helpen om meer te waarderen en te genieten van wat er al aanwezig is.

4. Omring je met positiviteit: Vermijd negatieve invloeden en omring jezelf met mensen die een positieve en ondersteunende mindset hebben. Positieve sociale interacties kunnen je stimuleren en inspireren.

5. Leer van tegenslagen: Zie tegenslagen als leermomenten en kansen voor persoonlijke groei. Als je een positieve benadering kiest bij het omgaan met uitdagingen, kun je veerkrachtiger worden en sneller herstellen.

6. Stel realistische doelen: Stel doelen die haalbaar zijn en die je uitdagen om te groeien. Het behalen van doelen kan je zelfvertrouwen vergroten en je een gevoel van voldoening geven.

7. Verander je perspectief: Probeer situaties vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en zoek naar positieve aspecten, zelfs in moeilijke tijden. Een veranderd perspectief kan je helpen om met meer optimisme te reageren.

8. Blijf geduldig en volhardend: Het veranderen van je mindset vergt tijd en inzet. Wees geduldig met jezelf en blijf volhouden, zelfs als je terugvalt in oude denkpatronen. Het vraagt oefening en herhaling om nieuwe gewoonten te ontwikkelen.

9. Leer van anderen: Lees boeken, luister naar podcasts of volg workshops over persoonlijke ontwikkeling en positieve mindset. Dit kan je inspireren en nieuwe inzichten bieden.

10. Zorg goed voor jezelf: Een gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kan je helpen om je geest helder en positief te houden.

 

Onthoud dat het veranderen van je mindset een geleidelijk proces is, maar met toewijding en positieve inspanningen kun je een aanzienlijke invloed hebben op je leven en welzijn.

Read more
Goede voornemens: 5 tips om ze vol te houden

Goede voornemens: 5 tips om ze vol te houden

Januari is het moment bij uitstek waarop mensen hun gewoontes bekijken. Toch blijkt uit een onderzoek van Amazon dat meer dan de helft van de mensen hun goede voornemens al overboord hebben gegooid eens we half januari voorbij zijn. Hier zijn verschillende redenen voor maar vooral een afname in motivatie, gebrek aan wilskracht en snel verveeld zijn doordat de resultaten op zich laten wachten, zijn de grote boosdoeners.

Heel belangrijk voor je start met je goede voornemens is, dat je zelf 100% overtuigd bent dat je dit echt wil. Geef jezelf zo weinig mogelijk ruimte om te stoppen. Voor jezelf moet je overtuigd zijn dat je het gaat DOEN en niet dat je het gaat PROBEREN. Bij proberen geef je jezelf al een uitweg … Als het niet lukt, dan heb je het in alle geval toch geprobeerd.

Daarom nu enkele tips om je goede voornemens wel vol te houden.

Tip 1: Formuleer je goede voornemen heel concreet en positief

Of het nu gaat om goede voornemens of andere doelen die je wil bereiken, het is altijd belangrijk om deze zo positief en concreet mogelijk te formuleren. Zo veel te duidelijker je doel is, zo veel te beter je voor jezelf ook weet waar je naartoe gaat. Je GPS stel je ook meestal in op een concreet adres om je doel, je bestemming te kunnen bereiken.

Formuleer je goede voornemen ook positief. Het is veel makkelijker om naar iets positief toe te werken dan iets negatiefs af te leren. Zo is het makkelijker om vanaf nu water te drinken bij elke maaltijd in plaats van te stoppen met snoepen.

Tip 2: Bepaal duidelijk waarom je iets wil doen.  

Veranderingen in je leven vragen heel wat energie. Het is makkelijker om gemotiveerd te blijven als de reden van de verandering gekoppeld is aan jezelf.

Met andere woorden: Maak het einddoel, de waarom, het resultaat groter dan de stappen die je moet zetten om bij je doel te geraken.

Tip 3: Deel je doel op in kleine haalbare stappen die je kan integreren in je routine.

Zo kan je ze makkelijker volhouden. Je ziet zo ook voor jezelf dagelijks resultaat. Elke dag blij zijn omdat je minstens 15 minuten aan beweging hebt gedaan is meer motiverend dan elke dag op de weegschaal te gaan staan en te zien dat die 4kg er nog niet af is.

Tip 4: Zorg voor je persoonlijke stok achter de deur.

Het vraagt ongeveer een 3-tal maanden vooraleer je voor jezelf een nieuwe gewoonte hebt gecreëerd. Om een dip in motivatie tegen te gaan, kan je voor jezelf een stok achter de deur plannen. Enkele voorbeelden:

·        Kalender of gewoonte tracker waar je kan op aanduiden als je kleine stappen zijn gelukt. Hang deze ook zichtbaar op zodat anderen je successen kunnen volgen.

·        Vertel je goede voornemens aan iemand anders of doe ze samen met een buddy om zo elkaar te ondersteunen

·        Schakel een coach in die je vooruitgang mee kan opvolgen

·        Plan voor jezelf reminders in zoals sportafspraken inplannen in je agenda, gezonde gerechtjes ophangen in de keuken als inspiratie, maak een collage met spreuken en foto’s gelinkt aan je goede voornemen

 

Tip 5: Wees mild voor jezelf en vier je successen

Heb je een rotdag gehad op het werk en is het dan te moeilijk om van dat stukje chocolade af te blijven. Dan is dat zo. Accepteer het en begin de dag daarna opnieuw. Blijf jezelf herinneren aan het waarom van je goede voornemen. Sta jezelf daarom ook af en toe uitzonderingen toe zolang je niet terug verglijd naar af.

En beloon jezelf. Bekijk wat jou kan motiveren: een glaasje champagne, een bezoekje aan de wellness of een hindernissenparcours met je kinderen of kleinkinderen, …. Een welverdiende beloning voor jezelf zal er ook voor zorgen dat je het langer volhoudt.

 

Wil je verder aan de slag met deze tips of wil je veranderingen brengen in je leven, maar je weet niet hoe dit aan te pakken, contacteer me dan voor meer informatie via info@ijk-coaching.com

Read more
Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden?

Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden?

Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden? Waarom pleasen we zo vaak? En is dit meer een vrouwelijk dan een mannelijk kwaaltje.

Over dit laatste is onderzoek niet duidelijk. Er is evenveel onderzoek dat aantoont dat vrouwen hier gevoeliger aan zijn, dan onderzoek dat aantoont dat mannen hier evenwaardig zijn. Toch speelt hier cultuur en opvoeding nog altijd een rol. Het is nog altijd zo dat meisjes nog meer worden opgevoed met de waarden van aardig zijn en empathie ten op zichten van jongens.

Pleasen, geen nee kunnen zeggen, altijd rekening houden met anderen, schuldgevoelens omdat we niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen zijn allemaal symptomen van perfectionisme. Wat als klein kind voor je werkte, nl. aardig zijn om meer aandacht te krijgen van mama en papa, oma en opa, de juf, … wordt voor de volwassene jij soms een struggle en stress. Want altijd aardig gevonden willen worden en geen nee kunnen zeggen betekent ook dat je teveel hooi op je vork neemt, dat je jezelf continu in tienen zou willen snijden om overal tegelijk te kunnen zijn, je loopt jezelf voorbij, maakt geen tijd voor jezelf en voor ontspanning want je denkt continu aan de noden van anderen en als dit lang blijft duren …. Burn-out. Pleasen, perfectionisme kan dus gezien worden als een kinderlijk verlangen om aardig gevonden te worden dat niet mee geëvolueerd is naar een volwassen versie waardoor je afhankelijk wordt van de goedkeuring en waardering van anderen. Je doet dus aardig tegen anderen om uiteindelijk via de waardering van anderen ook jezelf aardig te vinden. Het gevoel van eigenwaarde start dan bij anderen in plaats van dat te vinden dicht bij jezelf.

Wat kan je hier aan doen? Doorbreek het patroon! Want dat is het, een patroon dat je jezelf hebt aangeleerd maar nu niet meer werkt. Leren nee- zeggen is bv. een eerste stap. En kan je niet dadelijk nee zeggen, start dan met voor “Ik denk er even over na en kom er nog op terug.” Zo geef je jezelf de tijd om even de zien wat er voor je past, te voelen hoe het zit en te doen wat voor jou goed is.

Heb je hulp nodig bij het verbreken van dat patroon? Stuur dan een mailtje naar sabine@ijk-coaching.com of vraag een gratis vrijblijvend telefonisch gesprek aan via https://www.ijk-coaching.com/contact

Read more
5 + 1 tip om buiten je comfortzone te stappen.

5 + 1 tip om buiten je comfortzone te stappen.

Do one thing every day that scares you

Vandaag sprong dit zinnetje en dit liedje in mijn hoofd. Vanochtend zette ik weer een grote scary stap, iets wat ik nog nooit had gedaan en nog nooit had moeten doen. Ik realiseerde me dat ik dat de laatste weken bijna elke dag doe. Toegegeven, ik zit nu in een situatie waarin de omstandigheden me soms “dwingen” om een grote scary stap te zetten, maar toch … Iedereen van ons komt soms op een punt te staan waar we tegen een weerstand aanlopen, iets dat we altijd uitstellen, iets dat we graag willen doen maar er toch maar niet van komt, iets waar we stiekem excuses voor zoeken om er toch maar niet aan te beginnen.

Zelf groeien, zit in het verlaten van je comfortzone. Dat hebben jullie allemaal al gehoord en weten jullie allemaal. Maar hoe begin je daaraan.

Tips om dit te doen?

1) Identificeer je blokkade en je hulpbron. Als je je comfortzone zou voorstellen als een cirkel rondom je, bekijk dan wat je verlamd om buiten je cirkel te komen. Meestal is het een angst, een blokkade, misschien negatieve ervaringen vanuit het verleden. Bekijk daarom wat je zou kunnen helpen om toch deze stap te zetten. Welke eigenschap in jezelf wil en kan je versterken om toch dat kleine stapje te zetten. En ja, je leest het goed, ik zeg kan je versterken want weet dat iedereen vele kwaliteiten in zich heeft. Ieder van ons was ooit zelfzeker, durfde ooit, had ooit vertrouwen, …

 

2) Focus op waar je naartoe wil! Wat je tegenhoudt, zijn dingen die je niet wil. Je wil niet falen, je wil niet beschaamd zijn, je wil niet door de mand vallen, je wil niet vallen, je wil niet dat ze je niet aardig vinden… Maar kijk naar de dingen waar je wel naartoe wil. Je wil wel groeien, je wil wel beslissingen kunnen nemen, je wil wel grenzen kunnen stellen, je wil wel die marathon kunnen lopen, je wil wel mondig genoeg zijn om die sales talk te doen, je wil wel …. Door volledig je focus te zetten op wat je wel wil, door voor je te zien wat je wel wil, door je voor te stellen hoe jij zou handelen als je wel onderneemt, zal het makkelijker zijn om in actie te komen.

 

3) Doe iets en zet kleine stapjes. Zoals gezegd, stel je comfortzone voor als een cirkel. Te ver buiten de cirkel zou je kunnen verlammen van angst, dus als je iets doet, doe dan een klein stapje buiten je cirkel. Dat kleine stapje zal ook spannend zijn, maar zo vergroot je je eigen cirkel. Of doe iets anders. Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen nodig hebt om voor publiek te spreken en je durft in die richting nog geen kleine stapjes te zetten, doe dan eerst andere dingen die je zelfvertrouwen vergroten om dan als je zelfvertrouwen groot genoeg is, je kleine stapje te zetten richting spreken voor publiek.

 

4) Deel je angsten, deel je probleem, deel wat je wel wil. Voor mezelf is dit misschien wel de grootste learning geweest. Door erover te praten, krijg je nieuwe perspectieven, krijg je nieuwe ideeën, lijken sommige dingen ineens kleiner, leer je ook dat jij niet alleen met deze twijfels zit waardoor ze zo al meer draaglijk worden. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

5) Kijk in je omgeving naar modellen en fake it, till you become it! Er zijn sowieso mensen in je omgeving die al wel doen wat jij wil doen. Bestudeer hen. Wat doen zij anders dan jou. Wat zou je van hen kunnen leren. En nee, je hoeft niet te worden exact zoals zij, maar verander in je eigen gedrag, denken en/of voelen iets wat bij hen merkelijk anders is en ervaar bij jezelf het verschil.

 

En eigenlijk wil ik er nog graag een bijkomende tip aan toevoegen: wear sunscreen. Maar vooral zing, dans en lach. Wat bedoel ik: doe af en toe eens zot, laat je vrije kind eens los, doe eens iets ondeugends, iets creatiefs, iets leuk, iets nieuws, iets wat je helemaal doet opgaan in het moment, … Voor de ene is dit dansen, de ander sport graag, ga naar een comedy show, lach met vrienden … Je zal merken dat ook dat je extra vrije energie geeft, energie die je helpt om af en toe te zeggen “So what” en je die kleine stap laat zetten buiten je comfortzone.

Veel succes!

 

Wil je nog meer tips of hiermee aan de slag?

Schrijf je dan in voor een gratis kennismakingsgesprek:

https://www.ijk-coaching.com/contact

Read more
Kennen jullie Mansons vermijdingswet?

Kennen jullie Mansons vermijdingswet?

Die stelt: Hoe meer iets je identiteit bedreigt, hoe meer je zult proberen het te vermijden.

Hoe zie jij jezelf? Welke termen passen het meest bij jou? Zijn het bepaalde eigenschappen: zoals vriendelijk, creatief, doorzetter, … Of is het gelinkt aan je beroep: een boekhouder, een manager, een entrepreneur, … Je link met de familie: broer, zus, vader, moeder, … Je historiek: in onze familie zijn we geen tafelspringers, we hebben nooit veel gereisd, … Maar je kan je ook identificeren met je hobby, je gezondheid, ….

En wat past nu het meest bij jou? Wat definieert het meest jouw identiteit? En klopt het dan dat je situaties, gebeurtenissen, zaken die dit onderuit zouden halen, gaat vermijden? Ga jij conflicten uit de weg omdat je identiteit is om introvert of vriendelijk te zijn? Zie jij jezelf als een harde werker, en is het daarom moeilijk te geloven en vermijd je snel succes? Zie jij jezelf als grijze mus en vermijd je het daarom om te posten op social media en je zaak in de kijker te zetten?

Ik denk dat we allemaal dit lijstje wel kunnen aanvullen. Dingen die we niet hebben gedaan, uit angst om te sterk te veranderen of om je identiteit dreigen te verliezen.

Vul jij het lijstje aan?

Weet ook dat je deze barrières die je jezelf oplegt, kan doorbreken! Buig de dingen om, bekijk in hoeverre dat deel van je identiteit je echt helpt om je doelen te bereiken.

Read more
Be Water!

Be Water!

When you put water into a cup, it becomes the cup. Put it into a teapot, it becomes the teapot. Water flows, creeps, drips, crashes, it is shapeless, formless, flexible. Be Water. (Bruce Lee)

Nu in tijden van Corona, in de zoektocht naar nieuwe gewoontes, de zoektocht naar een nieuwe job, bij een herstructurering op het werk, bij het verlies van een dierbare, het moeten ondergaan van een ziekte, de verhuis naar een nieuwe omgeving, … Hoe flexibel ben jij? Kan jij zijn wat je moet zijn om met de situatie om te gaan? Heb jij de veerkracht om telkens weer op te staan en te gaan voor wat je waard bent? Ieder van ons heeft een enorm potentieel in zich. We kunnen veel meer dan we denken of beseffen en het is de kunst om net die zaken in ons naar boven te halen die we nodig hebben in elke specifieke situatie.

Be water! Vind de discipline in jezelf om nieuwe gewoontes aan te kweken, wees overtuigd van je eigen competenties in de zoektocht naar een nieuwe job, denk ik mogelijkheden bij een herstructurering, wees dankbaar voor alle voorbije momenten bij het verlies van een dierbare, zoek opportuniteiten bij alles wat je nog wel kan ondanks je ziekte, vind je mogelijkheid tot verbondenheid in je nieuwe omgeving … En is dit altijd makkelijk? Neen, zeker niet, maar water vind ook altijd zijn weg, dus …
Be water! En weet dat alles wat je zoekt, alles wat je nodig hebt al in je zit!

Meer weten: https://www.ijk-coaching.com/contact

Read more
Hoe “survival of the fittest” vandaag in corona tijden nog altijd relevant is …

Hoe “survival of the fittest” vandaag in corona tijden nog altijd relevant is …

Vandaag in corona tijden moet iedereen zich aanpassen, aan een hele reeks maatregelen die worden opgelegd om onze dierbaren te beschermen, aan een andere manier van (afstands)werken, aan een nieuwe manier om met elkaar verbonden te blijven, om onszelf fit en gezond te houden, …

Ook ik probeer in deze tijden een nieuw evenwicht te zoeken.

Een aantal van jullie die me kennen, weten dat ik ook voor corona tijden, op zoek was gegaan naar manieren van thuis sporten. En nu mijn hometrainer niet meer voor de TV staat, heb ik er een gewoonte van gemaakt om tijdens het fietsen TEDtalks op te zetten. Het voedt me en geeft bijkomende inspiratie. Het doet me nadenken en ontspant me tegelijkertijd.

Zaterdag startte er zonder dat ik hem geselecteerd had een TEDtalk van Dr. Shimi Kang en het was een uiteenzetting die me op een aantal vlakken raakte. Het ging over virussen en bacteriën die zich wel aanpassen en zelfs onze meest effectieve antibiotica of vaccins te slim afzijn. Dat is nu wel heel toevallig in een tijd waar COVID19 ons verrast en we niet goed weten hoe dit te bestrijden.

En hoe passen wij ons aan? Ook in mijn omgeving zie ik grote verschillen. Sommigen van ons gedijen heel snel in deze nieuwe realiteit, omarmen de technologie ongeacht hun leeftijd en ook al gaat het wel eens fout, proberen dan opnieuw, om toch de (klein)kinderen online te kunnen zien en vinden nieuwe routines. Anderen zijn op zoek naar de betekenis van dit alles, gaan bij zichtzelf te raden. Nog anderen vinden deze quarantaine moeilijk en op het nieuws horen we dan even goed geruchten over een stijgend aantal depressies en aangiften van partnergeweld.

Aanpassingsvermogen … en hoe werkt dat dan voor mensen? In een wereld waar iedereen in de rat-race zit, waar druk-druk-druk een antwoord is dat velen bewonderen, een wereld waar iedereen blijft gaan, omdat het moet, omdat we meer willen, omdat we succes, geld, status en een betekenisvol leven willen. Een wereld waar niets doen vaak als lui wordt ervaren. Een wereld die ons nu in corona tijden doet nadenken, die sommigen onder ons verplicht om te “verstillen” en anderen onder ons verplicht om te groeien boven wat we zelf voor mogelijk hielden.

Wel, hoe we aanpassen als mensen, volgens Dr. Shimi Kang, raakte me opnieuw. Zij had het over POD. Play – Others – Downtime, en hoe we door in onze ratrace op te gaan POD verloren zijn maar zo erg nodig hebben net om te kunnen aanpassen, want aanpassingsvermogen is “the key to success”. Succes in de breedste zin van het woord, niet enkel geld en status, maar effectief gelukkig zijn, een betekenisvol leven te hebben met welgemeende verbondenheid en …. Je kan zelf zeker wel verder aanvullen wat dat voor jou zou betekenen. Aanpassingsvermogen, survival of the fittest of survival of the ones fit to adapt.

OK, hoe werkt POD dan wel:

Play hebben we nodig omdat dit ons aangeeft hoe we kunnen aanpassen. Door dat innerlijke kind in ons opnieuw los te laten en vrij te kunnen spelen, plezier maken, lachen en uitbundig zijn, triggeren we delen van onze hersenen die abstract en strategisch denken mogelijk maken, die kan omgaan met onzekerheid en ons risico’s laat nemen, die door “trial & error” kunnen leren, die het oplossingsgericht denken aanwakkeren, die ons door ons spel nieuwe dingen laten ontdekken.

Others, wat staat voor de anderen in ons leven, geeft ons richting over hoe we kunnen en willen veranderen. Door effectief met anderen op een diepere en betekenisvolle manier te connecteren, te verbinden, gaan we ook kijken naar de betekenis van wat we doen, de bijdrage die we leveren. Niemand van ons is een eiland, en wat is geluk en succes als we het niet kunnen delen met mensen waar wij van houden en die van ons houden.

Downtime, rust, tijd voor onszelf, hebben we nodig om onszelf effectief aan te passen. Het vergemakkelijkt de “wanneer” van het aanpassingsproces. Door voldoende uit de ratrace te stappen, ons te ontspannen, te dagdromen, dingen te kunnen loslaten door middel van bv. Mindfulness, yoga, of whatever er werkt voor jou (want ja, dit is een heel persoonlijk gegeven) geef je je hersenen meer ruimte voor nieuwe focus, concentratie, versterkt het je geheugen, verbeteren je relaties en verhoog je bij jezelf het gevoel van “life satisfaction”.

Kortom, Play wat zorgt voor hoe we ons aanpassen kan ons bv. leiden tot nieuwe passies en mogelijkheden; Others, door effectief en welgemeend te connecteren met mensen, geeft ons nieuwe mogelijke doelen en laat ons zien waarom we willen veranderen; Downtime geeft een nieuw evenwicht en geeft ruimte om aan te passen.

OK, POD, maar waarom raakte me dat dan. Wel, ik ben loopbaancoach en perfectionisme coach. In allebei de gevallen gaat het ook over een situatie waar mensen inzitten of een vraag waar ze mee worstelen, en waar ze op zoek zijn naar hoe ze zich kunnen aanpassen om zo een volgende stap te zetten.

Bij loopbaancoaching gaat het vaak over een nieuwe manier zoeken om de dingen te bekijken, een nieuwe manier zoeken om je eigen competenties en sterktes in de verf te zetten en dan weer verder te gaan. Stilstaan om nieuwe mogelijkheden te zien, een evaluatie te maken en dan te bekijken welke verdere stappen nodig zijn.

En dan Perfectionisme coaching … Symptomen van het hebben van een perfectionisme patroon zijn: blijven gaan, niet opgeven, niet nee kunnen zeggen, groot verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoelens als je toch eens tijd voor jezelf neemt, alles heel goed willen doen en dus ook de lat zeer hoog leggen, zowel voor jezelf als soms ook voor anderen, … Velen van hen zitten ook in deze situatie net omdat ze het allemaal heel goed willen doen, zowel voor zichtzelf als voor de anderen, omdat ze op dat niveau evengoed succes (in de breedste zin van het woord) en aanvaarding najagen, maar in al deze dwang vastlopen.

POD is wat zij absoluut nodig hebben, en waar we tijdens perfectionisme coaching ook mee aan de slag gaan. We gaan opnieuw op zoek naar dat innerlijke kind, dat kind dat helemaal kon opgaan in het moment, dat plezier had, voluit kon lachen, speelde met vriendjes, zelfvertrouwen had, creatief kon zijn, gefocust was op het spel, verbonden met de natuur, goed is voor zichzelf, dat niet nadacht over wat anderen dan al dan niet van hem/haar dachten, kon leren uit fouten en opnieuw probeerde tot iets lukte, … Voor sommigen is het ver zoeken, maar iedereen heeft deze momenten al mogen meemaken.

Door POD terug in je leven te brengen, en zo het perfectionisme patroon te doorbreken, passen we ons aan en komen we tot een nieuwe balans in ons leven, waar wij zowel succesvol zijn in ons werk, door nieuwe creativiteit en focus maar even goed ook vanuit een herontdekte zelfzorg, tijd kunnen vrijmaken voor onszelf en plezier met familie of vrienden wetende dat dit mag en evengoed ook nodig is om daarna opnieuw aan de slag te kunnen met verruimde hersenen die oplossingen zien, strategieën zien en nieuwe verbindingen kunnen maken.

Heb jij ook meer nood aan POD in je leven? Contacteer ons vrijblijvend voor een persoonlijk kennismakingsgesprek, per telefoon of online, om zo na te gaan hoe we je kunnen helpen. https://www.ijk-coaching.com/contact

En ook wij hebben ons aangepast aan deze corona tijden. Persoonlijk afspreken is op dit moment niet aangewezen, maar weet dat onze technieken zijn aangepast zodat we ook online met je vragen aan de slag kunnen.

Wil je graag het originele filmpje bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=1EHZAQmw2JA

Veel succes! En ik wens jullie veel POD toe!

Sabine Havelaerts

Read more
Goede voornemens: 4 tips waar je mee aan de slag kan

Goede voornemens: 4 tips waar je mee aan de slag kan

Bij heel wat mensen staan volgende goede voornemens op hun verlanglijstje:  meer rust, gewoon gelukkig kunnen zijn met de kleine dingen, een minder hectisch bestaan, een leven dat eenvoudiger lijkt te verlopen, weten waarom je hier eigenlijk rondloopt, beseffen wat je bijdrage is …

Goede voornemens volhouden

Elk goed voornemen start met een intentie en kan je blijven volhouden met toewijding en de juiste mindset. Los van wat je goede voornemen ook is voor 2020, ik vond in het boek “Een leven met meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis” heel wat tips om je te kunnen focussen op je goede voornemens en een manier om ook mild om te gaan met kleine misstapjes.

Wie mij kent en/of volgt, weet dat één van mijn motto’s luidt: Decide, Commit, Succeed.

Toch merk ik dat niet alles zo makkelijk te definiëren valt. Wat is nu een gelukkiger leven? Hoe vind je nu meer rust? En als het mijn motto of voornemen is voor 2020, hoe integreer ik dit dan in mijn leven? Dus, toen ik het boek tegen kwam “Steeds leuker, een leven naar meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis”, dacht ik: “Dat is het!”

Decide, Commit, Succeed: Beslis wat je wil bereiken en definieer dit zodat het voor jou duidelijk is wat je wil bereiken. Decide wil ook zeggen dat je echt voor dit doel wil gaan, dat het niet iets is van het zou wel leuk zijn als …” Zo is de kans op stoppen met roken ook veel groter als je effectief met hart en ziel beslist dat je wil stoppen met roken.

Commit, volledige toewijding. Niet even proberen en dan toegeven aan jezelf dat je het hebt geprobeerd en het niet lukt. Nee, blijven proberen en als een bepaalde strategie niet werkt, dan zoek je naar een nieuwe. Als je weet dat diëten voor jou niet werkt omdat je graag elke dat dat chocolaatje eet, dan beweeg je meer.

Succeed, stel je mindset in op het slagen. Zo hou je de moed erin, blijf geloven in jezelf en je doel, tot je dit bereikt.

Mijn 4 tips om je goede voornemens waar te maken:

Goede voornemens kan je blijven volhouden door elke dag kleine stappen te integreren in je dagelijkse routine, en dat is misschien het belangrijkste leerpunt waar ik mee aan de slag ging.

1. Goede voornemens: het werkt stap voor stap

Besef dat je je leven met meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis niet van vandaag op morgen volledig kan realiseren. Bekijk het stap per stap.

Je kan niet in één stap van 0 naar 100% gaan. Je kan wel elke dag, elke moment bekijken “wat kan ik nu doen om mijn situatie net iets beter te maken?” Daarmee is vandaag je leven nog niet zorgeloos en vrij, maar je kan wel bekijken welke stap je dichter bij je doel brengt.

Als je je zenuwachtig maakt omdat je weer een luie zondag inlast waar bingewatchen en junkfood de enige bezigheden zijn, dan bekijk je wat je anders kan aanpakken. Ook hier is aan jou de keuze en maak de stappen klein genoeg zodat je op lange termijn de gezette stappen kan volhouden. Misschien is die stap voor jou enkel nog TV kijken zonder junkfood, of is het je inschrijven in een wandelclub zodat je voor jezelf zorgt voor een stok achter de deur, of zet je de hometrainer voor de TV, … Bekijk gewoon bij elke stap die je neemt: “Brengt deze actie me al een stapje dichter bij wat ik zie als Vrijheid, Blijheid en Betekenis?” En hou gewoon elke stap die je neemt lang genoeg vol tot het jouw “new normal” is en zet dan je volgende stap.

Het voordeel van deze methode is dat elke stap, hoe klein dan ook, telt en dat je en-route verder kan beslissen welke volgende stap je wil zetten en in welke richting. En heb je dan toch een stap gezet die je verder weg brengt van je doel… Geen probleem want de vorige stappen waren klein genoeg om makkelijk te corrigeren.

2. Goede voornemens voor het nieuwe jaar: Vrijheid

Schrap stap per stap alle ellende. Maak je leven simpeler. Ruim je leven op! Zowel qua ergernissen, problemen als effectief in je huis en omgeving.

Men zegt vaak dat je aan een opgeruimde bureau productiever kan werken, maar in een opgeruimd huis, kan je ook lichter leven.

Vrijheid betekent tevens minder geldzorgen. Bekijk hier ook wat je kan doen. Opnieuw, in kleine stapjes: kan je zorgen voor meer inkomsten? Of schrap je liever een aantal zaken in je uitgaven. Bekijk ook of alle uitgaven die je doet, het ook effectief waard zijn. Hier kan je niet enkel naar het aantal Euro’s kijken maar ook naar de efforts die je hebt gedaan om die Euro’s te verdienen.

Je tijd is beperkt en cru gezegd, tijd is geld. Waar spendeer jij je tijd en geld aan? En is dit effectief, zinvol? Zijn deze activiteiten stappen in de richting van Vrijheid, Blijheid en Betekenis? Nee? Laat ze dan los en vervang ze met activiteiten die er echt toe doen. Tijd spenderen met je familie is misschien meer waardevol en brengt je dichter bij een leven vol Vrijheid, Blijheid en Betekenis dan op facebook berichten posten om toch maar een like te ontvangen of achter je computer shoppen voor de zoveelste trui die je in je kast legt.

3. Gelukkiger zijn als voornemen? Blijheid kan je leren.

Nee, je kan niet 100% van de tijd blij zijn. Het is ook door af en toe niet gelukkig te zijn, dat je beseft wat het is om oprecht blij te zijn. Hoe kan je dan meer blijheid in je leven brengen? Door heel bewust te zijn van alle kleine momenten die je weer een beetje blijheid schenken.

Een reeks van kleine momentjes maken dat je jezelf over het algemeen blijer zal voelen. En je zal merken; door bewuster bezig te zijn met deze kleine geluksmomentjes, dat je er meer en meer zal ontdekken.

Wees verder ook dankbaar voor alle goede dingen in je leven. Je kan een baaldag hebben op je werk, een sterfgeval in de familie of ruzie met je beste vriendin. En zelfs op die momenten: wees dankbaar, al is het maar dat je elke ochtend mag wakker worden en weer mag starten aan een nieuwe dag.

En last but not least: laat je oordelen los. Zowel die over jezelf als die over anderen en je zal merken dat je ineens heel wat minder hebt om je druk over te maken.

4. Een leven vol Betekenis:

Voel dat je leeft! Daag jezelf uit! Groei in je zijn. Ontdek nieuwe dingen en verleg af en toe je grenzen.

En opnieuw: dit hoeft niet te betekenen dat je morgen ineens parachute moet springen ook al heb je hoogtevrees. Misschien is het dan al voldoende om een hoge toren op te klimmen en rustig in het midden van de toren te staan en zo de omgeving op te nemen. Stap per stap, wat werkt voor jou.

Durf ook je hart te volgen. Weet dat het antwoord op de vraag “wat wil ik echt?”, in je zit. Je moet alleen durven luisteren. Start vandaag door nee te zeggen tegen dat feestje waar je absoluut geen zin in hebt, en wie weet bouw je zo het vertrouwen op om op een gegeven moment je huis te verkopen en je baan op te zeggen en naar het buitenland te verhuizen om daar opnieuw te beginnen. Besef wel, dat je hart volgen moed vraagt, en niet altijd de makkelijkste weg is.

En toch, leer in eerste instantie van de weg genieten en niet van de bestemming. Streef minder naar een resultaat (ook al kan het je ongelooflijk veel voldoening geven om je doelen te bereiken!) maar draag bij. Want besef dat wanneer je uiteindelijk hier op deze aarde opnieuw vertrekt, dat je niks materieels kan meenemen. In deze wetenschap, wat is dan voor jou belangrijk? Waar wil jij dan mee bezig zijn dat je leven écht betekenis geeft? Zoals deze prachtige quote van Barack Obama.

Vraag je af wat echt telt in je leven en investeer tijd op basis van je antwoord. Wanneer ik op mijn sterfbed lig, dan denk ik aan de momenten dat ik mijn dochters meenam naar het park. Niet aan de legendarische toespraak voor de Democratische Conventie of het klimaatakkoord van Parijs.

Barack Obama, 28 september 2018, Amsterdam

En vooral: Geniet van de weg naar goede voornemens

Een leven opbouwen rond Vrijheid, Blijheid en Betekenis doe je niet van vandaag op morgen, doe je met kleine stapjes en met vallen en opstaan. Geniet van de weg die je aflegt en besef dat het bouwen van Rome ooit begon met het leggen van een eerste steen. In het nastreven van je goede voornemens, is het OK om te beseffen dat elke kleine stap vooruit telt en dat een kleine misstap niet betekent dat je het moet opgeven, maar dat je de dag erna weer gewoon een stap kan zetten in de goede richting.

Jouw goede voornemens op werkgebied?

Als je weet dat wie leuk werk heeft, vaak ook een leuker mens is, vraag jezelf dan af of hoeveel energie jij krijgt van je job, met hoeveel plezier jij elke ochtend naar het werk vertrekt of hoe blij jij rondloopt op je job? Misschien betekent een stap richting een leven vol Vrijheid, Blijheid en Betekenis dat je van werkomgeving verandert of dat je toe bent aan een andere job of dat je samen met je baas of je collega’s bekijkt hoe jij meer energie kan halen op je werk. Bekijk je dus ook graag of je loopbaan bijdraagt tot een leven met meer vrijheid, blijheid en betekenis?

Schrijf je nu in voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek: https/www.ijk-coaching.com/contact

Read more
Hoe kom je in actie om je levensdoelen of je droomjob te realiseren?

Hoe kom je in actie om je levensdoelen of je droomjob te realiseren?

Van elk boek kan je iets leren. Eén van de boeken die ik laatst las, is “Je ongekende vermogens” van Anthony Robbins. Het heeft me geïnspireerd om over een aantal zaken anders na te denken en om ook in actie te komen. En ook in deze boek vond ik de link met Loopbaancoaching en hoe ook jullie in actie kunnen komen om jullie droomjob te realiseren.

 

Waarom slagen sommige mensen en anderen niet? Wat maakt dat de ene succesvol wordt en de andere niet? Heb jij ooit al een idee gehad waarvan je dacht “Als dat in de handel verkrijgbaar zou zijn, dat zou ik het onmiddellijk kopen en met mij waarschijnlijk vele anderen.”, om het dan een tijdje later tegen te komen in de winkel. En wat is dan het verschil tussen jou en diegene die jouw idee op de markt bracht? ACTIE, want inderdaad, het is niet de kennis van het idee dat het verschil geeft maar het nemen van actie.

En ja, er is natuurlijk meer nodig dan enkel actie. Actie is sowieso nodig om een potentieel resultaat te bereiken maar hoe je dit aanpakt is ook belangrijk.

Volgens Anthony Robbins volgen mensen die excellentie bereiken, een consistente weg naar succes. Hij definieert deze Essentiële Succes Formule in 4 stappen:

  • Stap 1: Ken je gewenste uitkomst, definieer precies wat je wil

  • Stap 2: Onderneem actie, anders blijft het bij dromen

  • Stap 3: Ontwikkel de zintuiglijke scherpzinnigheid om te herkennen welke responsen je krijgt en om zo snel mogelijk waar te nemen of je daden je dichterbij of juist verder van je doelen af brengen.

  • Stap 4: Ontwikkel de flexibiliteit om je gedrag te veranderen tot je de gewenste resultaten hebt bereikt.

 

Deze 4 stappen passen we ook toe binnen loopbaancoaching. Hoe bereik jij je droomjob? Definieer wat je wil (stap 1) door na te gaan wat jouw favoriete waarden zijn, welke competenties je wil terugvinden in je job en welke je nog verder wil ontwikkelen binnen je droombaan. We bekijken verder ook welke beroepen passen bij jouw persoonlijkheid. Zo kan je nog meer gedetailleerd bepalen wat je exact wil. Maar nu begint het pas. Je hebt gedefinieerd wat je wil en mogelijk heb je verschillende opties. Nu is actie vereist (stap 2). Om al in actie te komen en toch je droomjob nog beter te definiëren, starten we binnen loopbaancoaching met de experimentele fase. Loop een dagje mee met iemand die jouw droomjob al uitoefent, praat met mensen die al ervaring hebben met de job die jij nastreeft en (stap 3) zet al je zintuigen op scherp om te horen van anderen wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van een job en te zien en te voelen of deze job echt bij je past, in lijn met jouw unieke waarden en competenties. En indien nodig, stel je je ideale droomjob bij, tot die volledig bij je past. Van zodra je job helemaal helder is, ga je op zoek naar vacatures en/of potentiële werkgevers en je gaat solliciteren. Hier ga je stap 3 en 4 zeker nodig hebben. Je krijgt binnen een sollicitatiegesprek een heel aantal vragen. Hoe je hierop antwoordt, zal het succes bepalen van je sollicitatie. Ervaar welke antwoorden werken (stap 3) om dan vervolgens je antwoorden verder te verfijnen bij een volgend gesprek (stap 4). En binnen loopbaancoaching zetten we je ook hier mooi op weg met een heel aantal tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te kunnen stappen.

 

Wat maakt nu of je deze 4 stappen succesvol kan doorlopen?

In het boek “Je ongekende vermogens” worden er 7 basis mechanismen of kenmerken gedefinieerd die jouw succes kunnen verzekeren:

  • Kenmerk 1: Passie! Passie geeft mensen brandstof om verder te gaan wanneer het moeilijk is, het is een kracht die hen voortstuwt om actie te ondernemen, te evolueren en telkens opnieuw een betere versie van zichzelf te worden.

  • Kenmerk 2: Overtuiging. Of met andere woorden, je wordt wat je denkt of gelooft te kunnen worden. Bij succesvolle mensen vormt deze overtuiging om te zijn wat ze kunnen worden de kracht om hun passie in daden om te zetten.

  • Kenmerk 3: Strategie. Een strategie of een plan van aanpak zal bepalen hoe je je passie omzet in daden. Wetende dat falen niet bestaat, enkel resultaat en dit combineren met je flexibiliteit om net die resultaten te behalen die je wenst te behalen, vormt een noodzakelijkheid tot het behalen van succes.

  • Kenmerk 4: Heldere waarden: Wat zijn de positieve waarden die je wil nastreven in je leven? Je waarden zullen je ondersteunen in de keuzes die je moet maken tijdens de weg naar succes.

  • Kenmerk 5: Energie: Energie drijft je om de beste versie van jezelf te worden. Energie is zowel fysiek, intellectueel als spiritueel; de motor om telkens verder te blijven gaan.

  • Kenmerk 6: Vermogen tot het aangaan van relaties! Het geeft je onder andere de mogelijkheid om bondgenootschappen te sluiten en op het einde van de rit, je succes te kunnen delen met die mensen die je lief hebt.

  • Kenmerk 7: Communicatief meesterschap! Want ja, de betekenis van de communicatie is de reactie die je krijgt en niet jouw intentie. Het is dus ook hier het resultaat dat telt. Om succesvol te zijn, moet je dus op die manier communiceren dat jou het gewenste resultaat geeft.

 

En wat heeft dit te maken met jouw zoektocht naar jouw droomjob?

Hoe vaak hoor je niet, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, of het geeft niet dat ik hard moet werken want ik doe het graag. Je kent zeker ook mensen in je omgeving die honderd uit kunnen vertellen en blijven vertellen over hun job. Zij werken met passie. Onderzoek voor jezelf wat je graag doet en goed kan en vind zo een job die je met passie kan uitoefenen.(kenmerk1)

Wanneer was de laatste keer dat je overtuigd was dat je iets kon realiseren? Dat je wist van jezelf dat je die taak tot een goed einde zou brengen? Ik ben er zeker van dat het je toen ook gelukt is. Deze overtuiging heb je zeker ook nodig tijdens het solliciteren naar je nieuwe droomjob. (kenmerk2)

Strategie of plan van aanpak is ook essentieel tijdens de zoektocht naar een nieuwe job. Zoals eerder gezegd: onderzoek en definieer wat je wil, bereid je grondig voor en solliciteer gericht. Mocht een sollicitatiegepsrek toch niet het gewenste resultaat geven, evalueer dan en stuur bij naar de volgende sollicitatie. (kenmerk3)

Tijdens de loopbaancoaching is één van de vragen waar je een antwoord op zal geven “Wat zijn je waarden?” Wat is voor jou belangrijk binnen een job? Je keuzes zullen anders zijn als je prestige nastreeft dan wanneer je voornamelijk op zoek bent naar een goede balans werk-privé (kenmerk4)

Kan jij je nog een moment herinneren waar je vol energie zat? Waar alles vanzelf leek te gaan? Kan het dan ook zijn dat je op dat moment overtuigt was van jezelf en je kunnen en dat je bezig was met iets wat je graag doet en dat je dus energie geeft? (Kenmerk 5)

Netwerken of mensen ondervragen over hun ervaringen kan je kans op succes bij het solliciteren verhogen. Al is het maar om beter te verstaan wat van je verwacht wordt in een bepaald job en om daar dan ook communicatief op in te kunnen spelen. (Kenmerk 6 en 7)

 

Zit jij op dit moment vast met je levensdoelen? Weet je niet welke job je wil of waar je passie ligt? Bekijk dan even wat je tot nu toe al hebt ondernomen. Hoeveel acties heb je al ondernomen om vooruit te geraken? Besef dat “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got” (Henry Ford) Dromen alleen helpt niet, het is de actie die zal leiden tot het resultaat.

Dus wil je uit je eigen routine uitbreken, maar lukt het je niet alleen, weet dan dat je voor amper 80Euro al aanspraak kan maken op 7u coaching door de loopbaancheques van de VDAB. Zo begeleiden we je in de eerste stappen op weg naar je droom job want “You don’t have to be great to start, but you have to start to be great” (Zig Zagler) Schrijf je dus nu in voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek en vermeld het woord “GREAT” en ontvang bij inschrijving een mooie bonus: https://www.ijk-coaching.com/contact  of https://passionforwork.be/coach/sabine-havelaerts/

Read more
Persoonlijke Grenzen Stellen: STOP! Hier is mijn grens!

Persoonlijke Grenzen Stellen: STOP! Hier is mijn grens!

Hoe bewaak ik op een assertieve manier mijn grenzen?

Nee, grenzen stellen naar anderen is niet makkelijk. Mocht het makkelijk zijn, dan hadden niet zo veel mensen hier problemen mee. Ook voor mezelf is dit al heel mijn leven een thema. Bijkomend, zowel binnen mijn ervaring tijdens mijn voorbije loopbaan als people en HR-manager als ook op dit moment als zaakvoerder van 2Challenge en loopbaancoach van Passion for Work, ondervind ik dat velen het moeilijk hebben met het bewaken van persoonlijke grenzen.

Wat ik leerde tijdens mijn persoonlijke zoektocht, deel ik graag met jou…

Over je grenzen laten gaan geeft stress, mentaal maar ook fysiek. Je bent boos of verontwaardigd, je voelt je gefrustreerd of mis begrepen, mogelijk zitten je schouders vast of heb je een knagende buikpijn. Je verliest je energie…

Je grenzen kennen is voor sommige mensen al niet evident, ze bewaken vaak nog moeilijker.

En alleen als je je eigen grenzen kent, kan je ook assertief reageren. Assertief zijn is “op een niet kwetsende, tactvolle manier opkomen voor de eigen mening, behoeften of belangen.” Assertief zijn is dus evengoed je grenzen aangeven en beschermen. Assertief zijn is zelfverzekerd overkomen, in je eigen kracht staan, opkomen voor je eigen ik.

Grenzen stellen: hoe doe je dat? Volg de volgende drie stappen:

Stap1: Definieer je grenzen

Stap2: Herken wanneer mensen over je grenzen gaan.

Stap 3: Bewaak je grenzen consistent!

Stap 1. Definieer je Grenzen

Hoe grenzen definiëren?

Je kan enkel je grenzen definiëren door jezelf te kennen. Grenzen zijn namelijk gelinkt aan je persoonlijkheid, je waarden en normen. Wat vind jij belangrijk? Wat kan en kan niet ter bescherming van je persoonlijke ruimte? Vaak creëren ook die waarden die je belangrijk vindt, de moeilijkst te bewaken grenzen. Neem jij graag verantwoordelijkheid op, dan is dat ook vaak een grens die je makkelijk overschrijdt. Vind je het belangrijk dat mensen je waarderen, dan laat je vaak over je grenzen gaan omdat je weet dat er een mogelijke waardering volgt van diegene die over je grenzen gaat.

Dus, ken jezelf! Wat zijn jouw waarden? Ook binnen loopbaancoaching gaan we hiermee aan de slag. Door verschillende oefeningen te doen, leer je wat jouw waarden zijn. Dit is de start naar het definiëren van je grenzen.

Definieer je grenzen concreet en specifiek. Bijvoorbeeld:

  • Die ene taak die niet meer mijn verantwoordelijkheid is, wil ik nog één keer doen op het werk en uitleggen aan een collega.

  • Een conflict op het werk hoeft niet negatief te zijn, maar ik laat me niet uitschelden door een collega.

  • Ik spreek nog één keer af met mijn vriendin op die verre locatie zoals zij altijd vraagt, maar volgende keer wil ik dichter bij huis afspreken.

Bekijk ook of je met bepaalde grenzen flexibel kan zijn. Bijvoorbeeld: het was deze keer de afspraak om met mijn vriendinnen af te spreken bij mij thuis, maar doordat één van hen in het gips ligt, ben ik bereid om nu bij haar af te spreken.

Stap 2. Grenzen herkennen

Wanneer gaat iemand over jouw grens? Kan je aangeven welk moment dit is? Of waarom je mensen over je grenzen laat gaan? Misschien help je graag mensen en heb je het daarom moeilijk om nee te zeggen ook al zou je dit willen? Vaak wil men ook conflicten vermijden en knijpt men voor die ene keer liever een oogje dicht dan de confrontatie aan te gaan. Misschien reageer je niet als je grenzen overschreden worden omdat je bang hebt van de gevolgen. Hoe gaat je omgeving reageren?

Om je grenzen te bewaken, moet je dus weer jezelf goed kennen

Stel dus jezelf de vraag: “Zijn mijn grenzen (voldoende) gedefinieerd?” Of je kent je grenzen wel maar is het eerder waarom je grenzen overschreden worden, waar je aan moet werken? Pas als je dit van jezelf erkent, kan je ook leren herkennen en vooral voelen wanneer je grenzen overschreden worden en kan je leren deze te bewaken. Leer voelen wanneer je die kramp in je maag krijgt, wanneer die spanning in je nek opkomt. Voel wanneer die frustratie opkomt, wanneer je boos wordt of in die defensieve houding gaat…

Stap 3. Je Grenzen bewaken

Je grenzen kennen en weten hoe, wanneer en/of waarom deze worden overschreden heeft te maken met je identiteit. Dit moet je ontdekken bij jezelf. Enkel door dit helder te stellen voor jezelf, kan je ook je grenzen bewaken en kenbaar maken aan de buitenwereld. Ook dit is Personal Branding: ik weet waar ik voor sta en ik stem mijn gedrag en communicatie hierop af waardoor het voor mijn omgeving duidelijk is en zij me kunnen zien als een zelfverzekerd en assertief persoon.

Want ja, van zodra je weet wanneer je grenzen worden overschreden, heb je een keuze! Je eigen grens overschrijden, je grens laten overschrijden of je grenzen en daardoor je eigen mentale en fysieke gezondheid beschermen.

Door grenzen te stellen, geef je ook duidelijkheid aan je omgeving en kan je je persoonlijke ruimte bewaken. Door grenzen te communiceren, geef je aan aan je omgeving hoe je wil dat zij met je omgaan. Het gaat over je persoonlijke grenzen. Dat betekent ook dat het aan jou is om die grenzen te bewaken. Iemand anders kan voor jou niet inschatten wanneer je over je grens gaat. Weet ook dat een grens die niet gecommuniceerd wordt, onbestaande is.

Misschien weet je vriendin helemaal niet dat jij het vervelend vindt om telkens een uur te moeten rijden om haar te zien. Misschien weten je collega’s niet dat jij de pest hebt aan die ene taak waar jij specialist in bent. Grenzen aangeven geeft dus duidelijkheid voor jezelf, voor je omgeving, nu en ook naar de toekomst toe.

En hoe bewaak je nu deze grenzen?

Want dit hoeft niet op een agressieve manier te gebeuren. Gebruik bv. het ik-model zodat je op een assertieve manier kan aangeven waar je grens ligt. Bij het ik-model geef je aan wat je grens is, wat je gevoel hierbij is als deze grens wordt overschreden en dit allemaal vanuit je eigen ik, vanuit je eigen perspectief. Je valt de ander niet aan, het gaat over jou…

Ik heb een grens (ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik deze taak niet meer zou doen) die wordt overschreden (toch wordt ik telkens gevraagd om opnieuw deze taken op te nemen) en dat geeft mij een gevoel (en ik voel me hier niet prettig bij aangezien dit niet meer tot mijn verantwoordelijkheden hoort en ik zelf veel werk heb) Liever wil ik … (Liever wil ik iemand van jullie uitleggen hoe deze taak perfect uit te voeren, zodat jullie dit vanaf volgende keer zelf kunnen opnemen.)

Vind je het moeilijk om nee te zeggen?

Bekijk het even anders. Nee zeggen tegen je omgeving, betekent ook ja zeggen tegen jezelf en wat je wel wil!

Nee, ik kan vandaag niet overwerken, want ik zeg ja tegen een avondje zwemmen met mijn kinderen.

Nee, ik kan jouw taken er op dit moment niet bij nemen want ik zeg ja tegen de deadlines waar ik verantwoordelijk voor ben.

Nee, ik wil niet altijd BOB zijn, want ja ik wil ook eens gezellig een glaasje drinken.

In plaats van dadelijk nee te zeggen, kan je ook aangeven dat je over een vraag even moet nadenken of zeg een beetje nee: “OK, ik heb nu een kwartiertje tijd. Als we meer tijd nodig hebben om dit te bespreken dan heb ik morgen om 14u nog plaats in mijn agenda.”

Grenzen stellen en assertief nee zeggen

Nee zeggen, spreken vanuit de ik-vorm, dit vraagt oefening! Dit gaat niet voor iedereen vanzelf. Als je een situatie hebt waar je grenzen worden overschreden en je wil hier assertief op reageren, schrijf van desnoods eerst uit wat je wil zeggen. Begin desnoods ook met kleine grenzen, of bij mensen die je graag zien. Zo kan je stilletjes oefenen voor je voor hete vuren komt te staan. Let er ook op dat je niet vanuit emotie reageert. Soms is het beter om even diep te ademen, tot tien te tellen, je misschien zelfs even af te zonderen voor je reageert. Let wel, stel het niet uit. Wacht niet te lang om je grenzen aan te geven. Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het. “Maar je hebt er toch nooit een probleem van gemaakt om telkens met de auto te rijden als we afspreken?”

Let ook op je lichaamstaal. Kijk naar mensen die wel assertief kunnen zijn, die in jouw ogen krachtig en zelfverzekerd zijn. Hoe staan ze? Hoe praten ze? En wat kan jij hiervan leren?

Grenzen stellen: start met een oefenperiode

Wees ook tijdens deze oefenperiode niet te streng voor jezelf. Oefenen betekent dat je soms ook al eens zal falen. Toch, weet dat je bij elke poging weer zaken leert. Bekijk wat er mis ging en neem dit mee voor een volgende keer. En trouwens, weet ook dat je niet elk conflict hoeft te winnen. Soms dwingt je omgeving je tot het overschrijden van je grenzen. Wees hier echter bewust van en stel je grens opnieuw! Want ja, als je omgeving je blijft dwingen je grenzen te overschrijden, dan is het nodig om van omgeving te veranderen.

Zeker als je aan het oefenen gaat, slaan mensen soms over in het andere uiterste. Wees niet rigide en bekijk niet elk overschrijden van een grens als een zwaar conflict of een strijd. Denk pragmatisch, vanuit een win-win situatie en met respect en begrip naar de andere toe. Soms zijn er alternatieven of compromissen mogelijk in plaats van staalhard nee te zeggen.

Nog een laatste tip: geef anderen ook de tijd en de ruimte om te wennen aan het feit dat jij plots je grenzen bewaakt. Misschien zijn mensen het helemaal niet gewoon van je.

Kortom, grenzen stellen begint bij jezelf! Ken jezelf, ga voelen, onderzoek je waarden en waarom je mensen over je grenzen laat gaan. (identiteit)

Herken en voel je grenzen en bewaak ze. Een grens niet aangegeven of gecommuniceerd bestaat niet. (gedrag/communicatie) Doe dit consistent en je omgeving krijgt een duidelijk beeld over wat je wil en niet wil en hoe ze met jou kunnen interageren. (Imago)

En jij: wil je jouw grenzen beter bewaken?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van je waarden en onderzoeken van je identiteit, het communiceren van je waarden om zo te bouwen aan je imago? Ga dan aan de slag met Personal Branding! Als loopbaancoach bekijken we tijdens de sessies de waarden die jij belangrijk vindt en ook wat je goed kan en graag doet, wat je graag wil ontwikkelen, welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid enz. Door dit op te lijsten leer je hoe je zaken bespreekbaar kan maken, met je leidinggevende, met je collega’s…

Dit alles komt aan bod in ons loopbaan programma. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 7 u coaching krijgt voor €80 via subsidie van VDAB.

Vraag snel een gratis verkennend gesprek aan met Sabine Havelaerts via https://www.ijk-coaching.com/contact

Read more
Verhoog je kansen tijdens een sollicitatie gesprek en stel jezelf de vraag: Is jouw sollicitatie een positieve of een negatieve sollicitatie?

Verhoog je kansen tijdens een sollicitatie gesprek en stel jezelf de vraag: Is jouw sollicitatie een positieve of een negatieve sollicitatie?

Werkgevers zullen zeker navragen tijdens een sollicitatie waarom je net solliciteert voor hun job en hun bedrijf. Jouw antwoord op deze vragen is veel zeggend en kunnen bepalend zijn voor de evaluatie van je gesprek. Heb jij je antwoord daarom goed voorbereid?

Is jouw antwoord: “Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega’s en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is”

Of is je antwoord: “Ik ben een gedreven persoon, ik werk graag samen met mijn collega’s naar een doel toe, om de klant ten dienste te staan en om zo kwaliteit te kunnen leveren. Dit te kunnen doen binnen een bedrijf dat vernieuwend werkt, zou mij enorm motiveren en dat is waarom deze vacature mij zo aansprak.”

 

Je merkt het al. Het eerste antwoord is vanuit een afwijzing van het huidige. Het geeft aan wat je niet wil en is dus een negatieve sollicitatie. Potentiële werkgevers pikken hier ook je frustratie op, je negativiteit jegens je huidige werkgever en deze negativiteit kan ook op hen afstralen en dus jouw sollicitatie negatief beïnvloeden. Kies je op dat moment voor een nieuwe job? Of kies je er gewoon voor om zo snel mogelijk weg te zijn bij je huidige baas? Potentiële werkgevers krijgen daarom ook de kriebels van zulke antwoorden. Je geeft niet aan om volluit te willen gaan voor de job die op tafel ligt!

Het tweede antwoord geeft aan waar je naar op zoek bent. Het geeft aan welke van jouw capaciteiten je graag gebruikt en ook terug vindt in de vacature. Je zet ook in de verf wat je belangrijk vindt in een werkomgeving en dat je dat ook terug gevonden hebt binnen het bedrijf. Je solliciteert voor wat je wel wil en dit is bijgevolg een positieve sollicitatie. Jouw motivatie en positieve ingesteldheid stralen ook af op je interviewer/potentiële werkgever, die bijgevolg sneller geneigd is om een positief oordeel te vellen.

 

Heb jij hulp nodig om deze sollicitatietip in de praktijk om te zetten?

Is het moeilijk voor je om de frustratie van je huidige/vorige job uit een sollicitatie te houden?

Vind je het niet makkelijk om een positief antwoord te formuleren omdat je niet helder hebt wat je wel wil in een nieuwe job?

Of heb je nood aan bijkomende sollicitatietips?

 

Contacteer ons dan snel voor loopbaanbegeleiding en leer onze manier van werken kennen door je in te schrijven voor een gratis kennismakingsgesprek via https://www.ijk-coaching.com/contact en door onze samenwerking met Passion for Work by Travvant kan je ook bij ons terecht voor met loopbaancheques waardoor je recht hebt op 7u coaching voor 80Euro.

Read more
Loopbaancoaching: egoïstisch geld uitgeven of een investering in het geluk van jezelf en je omgeving

Loopbaancoaching: egoïstisch geld uitgeven of een investering in het geluk van jezelf en je omgeving

door IJK coach Sabine Havelaerts in samenwerking met Passion for Work by Travvant

“Wie leuk werk heeft, is vaak ook een leuker mens!” Je bent geen eilandje en hoe jij je voelt op je werk, heeft ook effect op je andere levensgebieden: je mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling, je financiën, je gezondheid, je relatie en/of gezin en je sociale contacten…

Ik deel je graag het verhaal van klant Miriam. Miriam voelt zich al een tijdje niet gelukkig in haar job. Ze heeft altijd veel tijd geïnvesteerd in haar carrière, kon de nodige opleidingen volgen en heeft een aantal keer promotie gemaakt binnen het bedrijf. Op dit moment loopt het niet lekker. Ze heeft steeds vaker het gevoel dat ze op een andere golflengte zit dan haar collega’s, vindt geen gehoor bij haar leidinggevende en begint zich steeds meer te fixeren op de negatieve punten van haar job. Het gevoel van “Is dit het nu?” bekruipt haar steeds meer en als ze met vriendinnen op stap is, luistert ze met een jaloers gevoel naar het enthousiasme waarmee zij vertellen over hun job.

Dat enthousiasme wil Miriam ook terug. Doordat ze zich slecht in haar vel voelt op het werk, heeft ze ook de energie niet meer om ’s avonds nog die sportschoenen aan te trekken, ze blijft meer en meer thuis en de kilootjes vliegen erbij. Voor Miriam het beseft, krijgt ze ook van haar man te horen: “Hé, waar is mijn vrolijke Miriam van vroeger? Vroeger deden we van alles samen en nu lijkt alles je te veel en ben je kortaf tegen de kinderen.”
Laat je zo’n situatie escaleren? Of pak je het probleem aan bij de oorzaak? Op dat moment is er professionele hulp die je kan ondersteunen. Van job veranderen is in sommige gevallen makkelijk, maar weet je dan ook zeker dat het probleem is opgelost?

Daarom is een loopbaancoach aangewezen! Samen ontdek je wat voor jouw belangrijk is en welke talenten je graag inzet, waar je energie van krijgt, welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid… Door dit te ontdekken, kan je nagaan waar het schoentje wringt in je huidige job. Zo kan je ook beslissen of het nog de moeite loont om dat volgende gesprek aan te gaan met je leidinggevende of niet. Ga je toch op zoek naar een andere job dan kan je de verschillende pistes die je overweegt, evalueren aan de hand van jouw waarden en talenten en zo een weloverwogen keuze maken. We volgen een programma op maat van jouw vraag en gaan praktisch aan de slag om jouw antwoorden te vinden.

Het goede nieuws is dat je door inzet van je loopbaancheques slechts €80 betaalt voor 7 u coaching!

Ook Miriam volgde ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ging van een kantoorfunctie naar een leidinggevende job in een bio-natuurwinkel. Vandaag komt ze met een glimlach thuis, trekt weer haar sportschoenen aan en trekt er weer op uit met man en kinderen. En om niet meer in dezelfde situatie terecht te komen, maakt Miriam elk jaar opnieuw haar carrière paspoort op, iets wat ze heeft geleerd van haar loopbaancoach. Zo kan ze zelf nagaan of haar job nog in lijn licht met haar waarden en talenten en heeft ze een praktische tool om haar energie duurzaam hoog te houden!

€80 investering om opnieuw die gelukkige en zelfzekere persoon te worden, om opnieuw die enthousiaste collega te zijn maar evengoed die spontane partner en lieve ouder … dat is geen egoïstisch geld uitgeven maar een investering in jezelf én je omgeving!

Read more
Bedankt! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.